Na jakých květinách si pochutnáte a kterým se raději vyhnout?
27.08.2021 | Dana Rohová
Květiny jsou nádherné, barevné, voňavé a snad každý je miluje. Výjimkou samozřejmě jsou alergici, i pro ně ale lze najít takové kvítky, které je potěší, přitom jim ale nepřivodí žádné potíže. Napadlo vás, že květiny mohou ozdobit i váš talíř, dokonce si na nich můžete i pochutnat?
Květiny se objevují i na talíři
Nejde o žádnou novinku, květiny jsou v některých receptech využívány stále častěji. Výsledkem je pokrm lahodný nejen jazyku, ale i očím.
Víte, že jídlo zkrášlovali květinami už v novověku? Tu se na talíři objevila sedmikráska, tu fialka, jindy zase chrpa. Někdy jimi jídlo i barvili a dochucovali.
Jaké květiny bez obav mohou na talíř?
Na talíři nemá své místo jen maso, sýr, ovoce a zelenina, ale i další suroviny, mezi nimi i krásná kvítka, která vás možná překvapí svou chutí.
Náš tip: Překvapte své blízké a objednejte si kytici plnou radosti z našeho internetového květinářství. My s péčí připravíme a rychle doručíme kamkoliv v České republice, třeba do Krupky nebo Říčan, i dnes.
Sedmikráska ozdobí salát i polévku
Má lehce nahořklou chuť, vynikne jak salátech, tak v polévkách. Obojí nejen ochutí, ale i provoní. Za zkoušku stojí i bylinkové máslo a pomazánka, své místo má i v jarní nádivce. Co o sedmikrásce říká herbář?
Sedmikráska je známá jako pomocnice v boji s únavou, koupel napomáhá regeneraci namožených svalů, pomůže i s opuchlýma očima.
Levandule nepatří jen do skříně
To, že je levandule účinnou pomocnicí v boji se šatními moly ví každý. Možná jste taky ochutnali levandulovou limonádu nebo čaj. Víte ale, že levandule má v kuchyni mnohem širší využití?
Hodí se jak k dezertům, tak ke zmrzlinám a ovocným salátům, když budete mít štěstí, možná ochutnáte i levandulovou makronku. Ve slané kuchyni najde uplatnění u masa i ryb, zajímavé je spojení s houbami.
Z bezinky chutná nejen limonáda
Z květů bezu připravíte báječnou limonádu, kterou jistě znáte od babičky. Kromě toho je výborný i bezový med a marmeláda. Květy si také můžete obalit a vykouzlit z nich smažené řízky.
Sladká fialka
Pochutnejte si na fialkových makronkách, ukryjte květy fialek v kostkách ledu, udělejte si kandovanou fialku. Má antiseptické účinky, někdo si možná pamatuje bonbony Fialky, jiný ochutnal třeba víno z fialek.
Růže je pěkná na pohled i na jazyku
Jaká květina je z těch jedlých nejznámější? Určitě růže, jejíž lístky ozdobí dort, salát nebo ovocný sorbet, krásně voňavé a chutné je i želé.
Náš tip: K ozdobení a dochucení pokrmů jsou také vhodné bylinky a pokud si je sami vypěstujete, bude zážitek z jídla dokonalý.
Které květiny na talíř rozhodně nedávat?
Ne všechny květiny jsou vhodné dávat do blízkosti jídla, mohou totiž být jedovaté. Takových rostlin bychom se neměli raději ani dotýkat. Na jaké kvítí si dát pozor?
Určitě se vyhněte azalkám, rododendronům, oleandrům, lobelce, verbeně, narciskám a dalším.